Hundinstitutets träningsmetoder

År 2009 startades Hundinstitutet  (Fd  Canis hundskola Åland, tillhörde då Canis i Norge)  

Vi använder klickerträning eller såkallat ”klickertänk”och andra belöningsbaserade träningsmetoder på våra kurser. Med klickerträning kan du lära hunden allt från vardagslydnad till avancerad tävlingslydnad för alla varianter av hundar och hundsporter. I grunden handlar klickerträning om ett belöningsbaserat tankesätt där vi fokuserar på att belöna rätt beteende istället för att korrigera fel. Klickerträningen baseras på vetenskaplig grund, det är ett stort ämne och det finns otroligt mycket att lära sig. Klickerträning är så mycket mer än att klicka och belöna.

freestyle 030
Fördelar med klickerträning:
Saxat ur Canis:


• Man jobbar huvudsakligen med att belöna önskade beteenden i stället för att korrigera fel. Det ger arbetsglada hundar som tycker om att träna, och som inte är rädda för att göra fel. 

• I stället för att locka, leda och kommendera hunden lär man den att i hög grad själv räkna ut vilket beteende vi är ute efter. Det gör att det är mindre risk att hunden blir beroende av onödiga hjälper. 

• Eftersom hunden redan från början fått lära sig att erbjuda beteenden frivilligt, får man en hund som hela tiden deltar frivilligt i träningen. Man behöver inte bekymra sig över dålig kontakt om man har en ordentligt klickertränad hund! 

• Ett beteende som lärts in med hjälp av klickerträning verkar lättare att generalisera till nya miljöer och situationer. Det vill säga, om hunden har lärt sig en sak i en situation är det lätt att lära den att göra samma sak lika bra i andra situationer också. 

nelytranargangundermarch

• Med hjälp av klickern kan du förstärka väldigt exakt – ”timingen” på belöningen blir bättre. Träningen blir mer effektiv, du sparar tid och du kan få exakt den precision du är ute efter. 

• I klickerträning lär vi först hunden vad den ska göra. Först när hunden utför beteendet perfekt sätter vi på kommandot. Eftersom hunden först lär sig beteendet innan vi lägger på kommandot får vi ett säkrare kommando som inte blir ”urvattnat”. 

• Klickerträning blir riktigt roligt när du har hållit på ett par månader. Efter ett tag får du vad vi kallar en ”klickerklok” hund. En klickerklok hund har lärt sig spelreglerna ordentligt, den älskar att träna, den erbjuder beteenden så det sprutar och är väldigt kreativ. Nya övningar går otroligt fort att lära in. Vi hoppas att du någon gång får uppleva hur det känns att träna en sådan hund. Det är en riktig kick! 

• Som klickertränare blir du allt duktigare på att observera beteenden och ”läsa” hunden, att dela upp träningen i små delmål och att öka kraven i små steg som är anpassade till hunden. 

• Också är det förskräckligt roligt när du väl kommer i gång! Du blir helt enkelt på bra humör av att träna på det här sättet. 

Källa: www.canis.se

cropped-IMGP0056.jpg

 Läs mer om vad klickerträning är vid sidan: www.canis.se  eller KOM med på kurs !