Om mig, kurser/utbildning

Foto: Anna Karin Dernsjö. Maria med Nelly, Mimmi och Grace

Jag har sedan barnsben varit förtjust i djur och inlärning. Redan under tonåren beslöt jag mig för att det var hundar jag ville satsa på utbildningsmässigt. Det har blivit många hundar och svindlande många kurser/utbildningar genom åren. I dagsläget finns 5 st hundar hemma. Hundraserna är: en pensionerad Nova Scotia Duck tolling retriever, en bordercollie och tre Coton de Tulear. Den jag tränar mest just nu är min Bordecollie Grace, vi satsar främst på tävlingslydnad och rallylydnad men har även provat lite vallning och agility. Arbetet med hundar tar stor del av min fritid så jag har minskat radikalt på tävlingar för egen del. Jag är även uppfödare av Coton de Tulear sedan många år. Utställningar har tidigare hört till en stor del av mitt liv. Uppfödningarna går under kennelnamnet Coton Garden´s.


Jag har under åren tränat tävlingslydnad, jaktapportering, agility, HTM, spår, specialsök( vilket jag också jobbat med på heltid) och nosework. En del av mina hundar deltar även som statisthundar i hundskolan för träning av hundar med problembeteenden/hundmötesproblem.

Jag är lika glad åt mina elevers framsteg som mina egna, ser varje problem som en utmaning, de finns till för att lösas och med facit i hand så har de svårtränade hundarna varit de bästa läromästarna.

Mina hundtränarutbildningar och kurser:
Canis Klickertränare, Sverige. 1 år. Flera praktiska helger och teoretiska beteendevetenskapliga studier. Examen i både teori och praktik.
Canis Klickerinstruktörsutbildning i Norge. 1 år. Grundfärdigheter, baklängeskedjning, vardagslydnad och pedagogik i Oslo för Morten och Cecilie Køste. Flera helger med praktisk träning och beteendevetenskaplig teori. Examen i både teori och praktik .
Examinerad: Canis instruktör år 2008 Examenshelg med Canis i Trondheim, Norge: innehöll även klickerträning för servicehund och häst.

TAGteach Primary Certification Seminar (Certified TAGteach Primary) i Uddevalla för Theresa McKeon, Emelie Johnson-Vegh och Eva Bertilsson, dvs. Tag Teach level one. www.tagteach.com


Klickerträningseminarium med världens främsta djurtränare, Bob Baily och Cathy Sdao, certified applied animal behaviorist, Stockholm
Agility bla för Emelie Johnson-Vegh och Eva Bertilsson, Uddevalla
Bruksvecka, sök och spår med Canis i Sölen, Norge
Tävlingslydnadskurser och elitlydnadssatsning hos Maria Hagström Brandel
Tävlingslydnadskurser med Nina/Kent Svartberg
Obedience rules, arrangör NIna och Kent Svartberg, observatör under en vecka med hundtränare/instruktörer inom elitlydnad från Norden
Retrieverjakt, Eva Thoren- Söderström, Sverige, Sophie Phil, Sverige
Problembeteende, Grisha Stewart USA BAT
Problembeteende, Grisha Stewart USA BAT 2,0 år 2018

Övrigt:
Tidigare kortkurser, helger och dagskurser med bl a: Annica Aller ( agility), Kenth Svartberg (belöningsträning), Nina Svartberg (lydnad), Micke Nilsson (utställningshandling) , Louise Runemark mfl. jag kommer tyvärr inte ihåg alla jag gått kurs för under årens lopp
Deltagare i agilityskolningsledarutbildning 2013 arrangerad av Finlands agilityförbund via ÅBSK o Agility.ax.
Apportering ”med klickertänk” i Dalarna
Tävlingslydnadsledarkurs 2014, arrangerad genom ÅBSK
Nosework grundkurs och fortsättning 2015, sökutveckling av certifierade Noseworkinstruktörer bla Michael Hedman, Yvonne Höglund mfl Nosework/specialsök med Siw Ruden mfl
Tävlingslydnad, två dagarskurser, 2015-2017, för Nina Svartberg, Anne Dhalin, lägervecka för Heidi Billkvam, Michelle Holmlund mfl

Övriga äldre hundrelaterade praktikperioder och kurser/utbildningar:
Djurvårdarutbildning ( två år). Stockholm. Praktik bla från: Djursjukhus, Bagarmossen, hundtrim och Hundskolan i Sollefteå med tjänstehundsutbildning.
Instruktörsutbildning för hundklubbar, hållit kurser ideellt för klubben och privat
Tjänstehundsutbildning med bordercollien Vicky: Specialsök, vilket jag också jobbat med på heltid.
Certifierad Noseworkinstruktör och Doftprovsdomare av svenska Noseworkklubben 2016

Hunduppfödare med framgångar på utställningar sedan 1997. Uppfödargrupper med SEGER inom rasen på Världsutställningar två gånger.
BEST IN SKOW placeringar individuellt och i grupper med olika raser

Tollaren Nelly

Tävlingslydnad med Nelly som har vunnit ett antal tävlingar. Uppflyttad till segrarklass.
Nosework med Nelly. Doftprov klass 1 godkänt, doftprov klass 2 godkänt. Tävling: samtliga moment

Nelly somnade in efter en kamp mot cancer år 2023

Bordercollien Grace

Grace 1 pris i högsta klassen rallylydnad

Tävlingslydnad med sikte på elitlydnad, sita tävlingen 1 p ifrån uppflyttning till elit.
Rallylydnad Finland, tävlar i mästarklass, högsta klassen med vinster

Med olika hundar:

Agility ( klass 3), Coton de Tulear
Lydnad (segrarklass), Labrador och Bordercollie
Jaktprov( anlagsprov) för retrievers
Brukshundsprov ( BH prov) bordercollie och labrador
Utställningar ( BIS finaler) flertal raser

Kurser, utbildningar och arbete

Sedan 2009 har jag hållit kurser och UTBILDNINGAR ( CANIS Tränarutbildning) i Canis regi både på Åland och i fastlandet: Finland.

Övriga äldre studier:
Ålands handelsläroverk, Pedagogik och Konstvetenskap vid högskolan. Barnskötarutbildning, Djurvårdarutbildning och Specialsöksutbildning

Arbeten: Zoo-affär, 4H-instruktör, föreståndare för djuravd. vid 4H-gård, egen företagare, djurvårdare, arbete med specialsök/hund, även barnskötare vid fritidshem och förskola.

För närvarande driver jag det egna företaget med hundhallen, hundskolan, kurser, privatlektioner samt jobbar även deltid som barnskötare.